5 Top Literaire Agenten in Nederland - Writing Tips Oasis - A website dedicated to helping writers to write and publish books. (2024)

Ben je een Nederlandse schrijver die op zoek is naar een literair agent om je te vertegenwoordigen?

Als dat zo is, zijn er zeker een aantal agenten die kunnen helpen.

Lees verder voor meer informatie over de 5 top literaire agenten in Nederland die je kunnen helpen om een Nederlandse uitgever te vinden.

1.Marianne Schönbach

Marianne Schönbach leidt het Marianne Schönbach Literary Agency in Amsterdam. Ze is een ervaren uitgevers professional, die al meer dan twee decennia in de industrie werkt. Haar rollen zijn gevarieerd: van uitgever tot acquisitie redacteur van Duitse fictie, criticus en vertaler. In Duitsland en Frankrijk opgeleid, richtte Marianne in 2001 het Marianne Schönbach Literary Agency op en wordt ondersteund door een team van medewerkers. Haar organisatie treedt op als agent voor Nederlandse en Vlaamse auteurs en vertegenwoordigt tevens de vertaalrechten voor auteurs uit onder meer heel Europa, Canada, de Verenigde Staten, Australië en Israël. Auteurs die dit agentschap heeft vertegenwoordigd zijn onder vele anderen: Paulien Bakker, Britta Bolt, Mick Boskamp, Lizette Dalebout en Walter Lucius.

Het is de moeite waard om te weten dat deze organisatie vooral schrijvers vertegenwoordigt die in het Nederlands boeken schrijven. De genres die in aanmerking komen zijn commerciële fictie, literaire fictie, kinderboeken en non-fictie. Als je geïnteresseerd bent in het sturen van jouw manuscript naar Marianne Schönbach Literary Agency, bedraagt de tijd die dit agentschap nodig heeft om je inzending te beoordelen drie maanden. Als ze het leuk vinden wat ze zien, dan zullen ze je om een volledig manuscript vragen. Als jouw manuscript geacht wordt potentieel te hebben, kun je een uitnodiging verwachten bij het bureau om een overeenkomst en een mogelijk contract te bespreken. Neem een kijkje op deze pagina voor meer details.

2.Paul Sebes

Paul Sebes is medeoprichter van Sebes & Bisseling Literary Agency en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de uitgeverijsector. Zijn carrière in de industrie begon in 1990 toen hij bij Prometheus Publishing House werkte, zich opwerkte tot assistent-uitgever, terwijl hij ook de publiciteit voor boeken leidde. In het jaar 1998 ging Paul samenwerken met Caroline van Gelderen als de eerste literaire agenten voor Nederlandse auteurs in Nederlandstalige landen. Enkele van de auteurs die Paul heeft vertegenwoordigd zijn Caroline de Gruyter, Rob Kamphues, Marcia Luyten en Manon Uphoff. Daarnaast is hij een ervaren verkoper van Nederlandse vertaalrechten en Scandinavische vertaalrechten van gerenommeerde auteurs als Stephen King, George RR Martin en Amy Tan.

Bij het Sebes & Bisseling Literary Agency werkt Paul samen met zijn medeoprichter Willem Bisseling en een team van ervaren literaire en junior agenten. Samen vertegenwoordigen ze zowel gevestigde als beginnende schrijvers in alle soorten non-fictie en algemene volwassen fictie en kinderfictie. De organisatie vertegenwoordigt voornamelijk auteurs die in het Nederlands schrijven en als subagent optreden voor auteurs van in het Engels geschreven boeken. Als je wilt weten of dit bureau momenteel inzendingen accepteert en zo ja, hoe je een verzoek kunt indienen, stuur dan een e-mail naar office@sebes.nl.

3.Wampe de Veer

Wampe de Veer is in 2014 begonnen met het Blackbird Literary Agency. Haar organisatie is gespecialiseerd in internationale rechten en verkoopt vertaalrechten namens auteurs, agenten en uitgeverijen. Wampe is een ervaren deskundige op het gebied van de publicatie van buitenlandse rechten en haar eerdere ervaring heeft haar zien werken in het Verenigd Koninkrijk bij het Cathy Miller Literary Agency, als assistent voor buitenlandse rechten, en vervolgens bij Sutton Publishing (tegenwoordig The History Press genoemd) als leidinggevende voor buitenlandse rechten. In Nederland heeft Wampe bij Ankh-Hermes Publishing gewerkt als acquisitie redacteur, verantwoordelijk voor de aan- en verkoop van vertaalrechten voor boeken. Als jij een auteur bent die een non-fictieboek of fictieboek van hoge kwaliteit in de taal van jouw land heeft gepubliceerd en je wilt dat je titel buitenlandse markten betreedt, neem dan een kijkje bij de inzendrichtlijnen van Blackbird Literary Agency.

4.Linda Kohn

Linda Kohn leidt het Internationaal Literatuur Bureau (ILB), een familiebedrijf uit Amsterdam, dat in 2016 zijn 65e verjaardag vierde. De achtergrond van Linda omvat onder meer het studeren Public Relations in de stad Tilburg aan de Hogeschool voor Journalistiek, het behalen van een PhD Informatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en het werken als redactie assistent bij Gottmer. In 2003 nam zij van haar vader het Internationaal Literatuur Bureau (ILB) over. De organisatie heeft sinds haar oprichting kennis opgedaan van verschillende internationale boekenmarkten en hun individuele kenmerken en is goed op de hoogte van de eisen die uitgevers in Nederland stellen. Neem contact op met dit bureau om ze meer te vertellen over je boek, en om te weten te komen hoe je iets kunt inzenden.

5.Monique Oosterhof

Monique Oosterhof richtte in 2007 Mo Literary Services op met als doel het vertegenwoordigen van uitgevers en agenten van vreemde talen op de Nederlandse markt. Monique is bijna twee decennia werkzaam geweest in de uitgeverswereld, waar ze functies heeft bekleed bij uitgeverijen en als literair agent bij Caroline van Gelderen Literary Agency. Mo Literary Services vertegenwoordigt verschillende genres, waaronder fictie, non-fictie, boeken voor jongvolwassenen en kinderboeken. Uitgevers en agenten die op zoek zijn naar een plaats op de Nederlandse markt kunnen Monique een e-mail sturen naar mo@moliterary.nl om te vragen hoe zij daarbij kan helpen.

Ben jij een literair agent in Nederland? Stel jezelf voor in het opmerkingenveld hieronder!

Hiten Vyas is the Founder and Managing Editor of Writing Tips Oasis.

5 Top Literaire Agenten in Nederland - Writing Tips Oasis - A website dedicated to helping writers to write and publish books. (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6273

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.